{ "title": "Çekirdek Kakule", "image": "https://www.kakule.gen.tr/images/cekirdek-kakule.jpg", "date": "21.01.2024 20:02:09", "author": "burçin güngör", "article": [ { "article": "Çekirdek kakule, Zencefilgillerden olan kakule Batı ve Güney Hindistan Güneydoğu Asyanın sıcak bölgelerinde yetişme olanağı bulan, iri yapraklı, 4-5 m boyunda çok yıllık bir bitki türüdür. Yabani bir şekilde yetişir. Ülkemizde yetiştirilmez. Kakule çekirdeği ekilirken çok fazla güneş alan bir yere ve toprağın neredeyse yüzeyine ekilmelidir.

Türkiye'de çok kullanılmasa da baharat olarak sıkça tercih edilen kakule Hindistan'da geleneksel bir bitkidir. En büyük üreticisi Hindistandır. Her ülkede farklı amaçlarla kullanılan kakule Hindistan'da baharat için, Suudi Arabistan'da kahveye tat vermek için, Çin'de her türlü rahatsızlığa karşı kullanılır. Avrupa'da ise liköre aroma vermesi için katılır. Yetiştiği yere göre isim alan Kakulenin en kalitesi Malabar Kakulesidir.

Kabuklu ya da kapsül gibi bir görüntüsü olan kakuleyi çekirdeğiyle satın almalısınız, çünkü öğütülmüş olanı aromasını kaybeder. Ancak kullanacağınız zaman ezmelisiniz. Çekirdeği mercimeğe benzer ve keskin bir kokuya sahiptir. Yemeklerde kullanabileceğiniz kakuleyi baklagillerde balıkta, tavukta ve pilavda, pastalarda kullanabilirsiniz.

Hoş lezzeti ve kokusundan dolayı mutfaklarda yer alan kakuleyi aktarlardan kolaylıkla temin edebilirsiniz. Yurt dışında yaşayanlar Cardamom adıyla bu bitkiyi bulabilirler. Çekirdek kakulenin bilinen birçok faydası vardır.

Çekirdek Kakule Faydaları Nelerdir?
Yalnız hamileler, akut, gastrit, mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri rahatsızlığı olanlar çekirdek kakule kullanmamalıdır. Bunun dışında bilinen bir yan etkisi yoktur.
" } ] }