{ "title": "Kakule Ağacı", "image": "https://www.kakule.gen.tr/images/kakule-agaci.jpg", "date": "21.01.2024 06:31:00", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kakule Ağacı, Zencefilgiller familyasından olan iri yapraklı, yıl boyunca yeşil kalabilen ve anavatanı Hindistan olan kakule ağacı, genellikle tropikal iklimlerde yetişir ve tohumları daha çok yemeklerde kullanılır. Tohumları yemeklere lezzet verdiği için birçok içeceğin ve ürünün yapımında kullanılan kakule ağacı tohumu baharat olarak da oldukça sık tercih edilir.

Kakule ağacı nasıl yetiştirilir?

Tohumlarının baş ağrısına iyi gelmesi, iştah problemi yaşayan kişilerde iştah açması, sindirimi kolaylaştırması, ağız kokusunu gidermesi, mide ağrılarını azaltıp şişkinliğe iyi gelmesi ve astım ve bronşit gibi hastalıkları tedavi edebilme özelliğine sahip olmasından dolayı yetiştiriciliği oldukça rağbet gören kakule ağacı uygun koşullar sağlandığında kolaylıkla yetiştirilebilir.

Sıcaklık, kakule ağacı yetiştirilmesi için en uygun olan sıcaklık derecesi 22 derecedir. Kakule ağacından yeterli miktarda verim alabilmek için nemli toprakta, ılık ve güneş ışığının fitre elendiği ortamlarda yetiştirilmesi gerekir. Soğuk ortamlara oldukça dayanıksız olan kakule ağacı ılık ortamlarda bir büyük bir kabın içerisinde ya da konteynerda yetiştirilmeye uyum sağlayabilecek olan bir ağaçtır. Bu ağaca doğru gübreleme yapıldığı takdirde büyüme desteklenir ve verim artar.

Toprak, bu ağacın yetiştirilebilmesi için toprağının oldukça zengin olması gerekir. PH değeri 6,1-6,6 olan killi topraklarda daha iyi büyüyen kakule ağacından daha iyi sonuç alabilmek için toprak belirli aralıklarla gübrelenmeli ya da toprak fosfor ve potasyum açısından ıslah edilmelidir.

Tohumların ekimi, mercimeğe benzeyen ve oldukça keskin bir kokuya sahip olan tohumlar daha fazla güneş alan yerlere ve toprağın neredeyse yüzey kısmına ekilmelidir. Tohumlar ekildikten sonra eğer uygun sıcaklıkta muhafaza edildi ise genellikle 15 gün sonra çimlenme başlar. Ancak gerekli olan koşulların sağlanmadığı durumlarda tohumlar fazla dayanmaz ve çürür. Bu nedenle bu ağaç yetiştirilmek isteniyorsa doğru koşulların sağlanması çimlenme ihtimalini yükseltir.

Hasat zamanı, iyi bir verim alabilmek için oldukça dikkatli bir şekilde yetiştirilmesi gereken kakule ağacının hasat zamanı tohumların ekilmesinden 3 yıl sonra yapılır. Ağaç ilkbahar mevsiminden yaz mevsimine kadar sarı renkli küçük çiçekler açtıktan sonra zamanla kapsül biçiminde 1-2 cm uzunluğunda koyu kırmızı ve kahverengimsi kabuklu meyvelere dönüşür ve bu meyveler olgunlaşmaya başlar. Olgunlaşmaya başlayan meyvelerin rengi yeşile dönmeye başladıktan sonra toplanabilir. Kapsüllerin içerisinde 5-7 adet tohum bulunur. Oldukça hoş kokuya sahip olan bu tohumlar, toplandıktan sonra tohumların kullanılmaya hazır duruma getirebilmesi için güneşte yaklaşık bir hafta boyunca kurutulması gerekir. Kurutma işlemi yapılırken tohumların sürekli olarak arkası ve önü çevrilmelidir. Kurutulan kakule ağacı tohumları öğütülmüş olarak bir bardak kaynatılmış suyun içerisine bir tatlı kaşığı atılıp 10 dakika dinlendirildikten sonra çay olarak tüketilebilir.

Kakule ağacının tohumları %4 oranında uçucu yağ, limonen, sineol, terpinilasetat, pinen ve sabinen adı verilen maddeleri içerir. Ağacın tohumları oldukça güzel korkmaları sebebiyle öğütülmeden sade olarak veya öğütülerek toz haline getirilip bazı yemeklerde, ekmek, bisküvi, kurabiye, turşu ve bazı içkilere katılır ve yakın doğu ülkelerinde kahve olarak da tüketilir. Son günlerde birçok faydası nedeniyle ülkemizde de oldukça sık kullanım ağına sahip olan kakule ağacının tohumları parfüm endüstrisinde de kullanılmaktadır.
" } ] }