{ "title": "Kakule Baharat", "image": "https://www.kakule.gen.tr/images/kakule-baharat.jpg", "date": "21.01.2024 02:13:55", "author": "Mustafa Engin Çoban", "article": [ { "article": "
Kakule baharatı dünya üzerinde belli başlı yerlerde yetiştirildiği, yani her bölgede yetişmediğinden dolayı çok özel bir bitki çeşididir. Hindistan ve çevresindeki ülkelerde yetiştirilir ve bu bölgeden dünyaya ihraç edilir. Bu kadar sınırlı bir alanda yetişmesi nedeniyle de piyasa fiyatı çok pahalıdır. Hatta ve hatta dünya üzerinde kakao, vanilya ve safrandan sonra en pahalı bitki çeşidi olarak adını duyurmuştur. Tabi günümüzde hala adını duymayanlar, duyunca da tahmin etmekte zorluk çekenler ve şaşıranlar vardır. Kakule baharatı bitkisinin faydaları da oldukça fazladır. Bu bitki, son zamanların en çok konuşulan bitkilerden bir tanesidir. Özellikle dünya üzerinde belirli bölgelerde yetişmesi, pahalı olması ve faydaları onu daha da özel kılıyor. Batı ve Güney Hindistan'da yetiştirilebilen çok özel bir bitki olarak tanınıyor. Özellikle Hintliler bu şifalı bitkiyi mutfaklarında baharat olarak kullanmaktadır. Bunun sebebi ise çok faydası olduğu için günlük hayatta kullanılabileceği düşüncesidir ve çay olarak da tüketimi çok yaygındır. En çok yetiştirildiği ve işlendiği ülke de yine Hindistan'dır. Zencefiller ailesine mensup bir bitkidir. Sıcak bölgeleri seven, iri ve kalın yaprakları olan, 4 ile 5 metre kadar uzayabilen ve bataklık ormanlarında yetişen uzun yıllık bir bitkidir. Kakule baharat bitkisinin meyveleri ise 1 ile 2 cm uzunluğunda, kırık beyaz veya sarıya benzer renktedir. Genellikle baharat olarak kullanılan kısmı ise bitkinin tohumlarıdır. Bu lezzetli bitkinin tohumları yuvarlak, koyu kırmızı bir renkte deyim yerindeyse yeşil bir zarın içerisinde bulunur. Bu zarın içerisinde kakule tohumları dışarıdan gelebilecek ufak tefek sorunlar karşısında korunmuş ve saklanmış olur. Zar açıldığından ise kakule tohumları ortaya çıkar. Çok keskin bir kokuya sahip olması nedeni ile kakule baharat olarak kullanılır. Bunun yanı sıra çay, kahve ve yemeğe mükemmel bir koku kazandırır. Ayrıca bu şifalı kakule baharatı ile şurup da hazırlanabilir. Yeşil haldeyken toplanır kullanılmaz, olgunlaşması ve kuruması için güneşte bekletilir. Yıllardır değerini ve özelliğini yitirmemiş bir bitkidir ve birçok ülkede yaygın olarak kullanılır.

Kakule Baharatı Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?

Arap ülkelerinde, Hindistan'da ve Orta Doğuda uzun yıllardır kullanılan bu şifalı ve faydalı bitki son zamanlarda ülkemizde de adından bahsettirmeye başladı. Kakule baharatı, çaylara, kahvelere de farklı bir koku ve tat kazandırır. Yemeklere de baharat olarak konulan bu mükemmel bitki sayesinde hem yiyecekler güzel bir aroma ve koku kazanmış olur hem de bazı hastalıklara şifa kaynağı sağlamış oluruz. Meyvelerin kurutulması sonucu elde edilen kakule tohumları özellikle balık ve baklagil yemeklerine harika bir lezzet kazandırır. Ayrıca bazı sütlü tatlılar, muhallebiler ve hoşaflar için de bitkinin tohumlarının kullanılması bu gibi tatlılara da farklı bir aroma katacaktır. Faklı tatları seviyor ve denemek istiyorsanız tam aradığınız bir baharat çeşididir. Kakule baharatını birçok alanda afiyetle tüketebilirsiniz. Yemeklerinize farklı bir lezzet katar, tatlandırıcı ek bir bitki şeklinde kullanılabilir, kahve ve çay şeklinde de afiyetle tüketilebilir.

Kakule Baharatı Nasıl ve Nerelerden Satın Alınabilir

Kakule baharatı ülkemizde iklim şartları ve toprak bakımından yetiştirilememektedir. Fakat birçok baharatçıda ve aktarda kakule baharatını bulmak mümkündür. Özellikle büyük ismi duyulmuş aktarlarda bu şifalı bitkiyi rahatça bulabilirsiniz. Toz halinde yani öğütülmüş olarak satın alınması tavsiye edilmez. Çünkü öğütülen bitki gün geçtikçe kendine has olan kokusu ve aromasını çok çabuk kaybeder. Bu yüzden kabuklu halde alıp meyvesini kullanacağınız zaman meyveyi açıp içerisindeki tohumları bir havanda ezmeniz ve o şekilde kullanmanız en uygun yöntem olacaktır. Ülkemizde satılan kakule baharat çeşitleri toz yani öğütülmüş ve kabuklu olarak iki şekilde de satışı vardır.
" } ] }