{ "title": "Kakule Bitkisi", "image": "https://www.kakule.gen.tr/images/kakule-bitkisi.jpg", "date": "19.01.2024 10:39:45", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Kakule Bitkisi, özellikle güney Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişen zencefilgiller ailesinden hoş kokulu tohumları mutfakta ve tıp alanında kullanılan bir bitkidir. Kakule bitkisi, nemli sıcak ortamları seven, dört mevsim ürün alınabilen narin bir bitkidir. Kakule bitkisinin asıl formu çalı bitkisi şeklindedir. Büyüyüp ağaç olması uzun yıllar alır. Kakule bitkisi, dört mevsim yeşil kalabilir, Amerikan futbolu topuna benzeyen yeşil meyvelerinin kuruması ile içinde bulunan kahve çekirdeği benzeri küçük tohumları birçok alanda kullanılır.

Kakule Bitkisinin Kullanım Alanları

Kakule bitkisi, özellikle Güneydoğu Asya ve Hindistan da yemeklerde bolca kullanılan baharatın elde edildiği bitkidir. Kahve çekirdeğine benzeyen küçük yeşil taneleri hem bütün halde hem de öğütülerek, toz halinde neredeyse bütün et yemeklerinde kullanılır. Küçük bir parçası bir tencere yemek için yeterlidir. Son derece keskin, hoş bir rayihası vardır. Hindistan'ın sömürge olduğu yıllarda batı dünyasının dikkatini çeken bir baharat olmuştur. Özellikle Finlandiya da neredeyse bütün sütlü tatlılarda baharat olarak kullanılır. Kakule bitkisi, ülkemize doksanlı yılların sonlarında gurme mutfaklar sayesinde girmiştir. Ticari anlamda ülkemizde yetiştiriciliği yapılmasa da tohumundan üretip kendi mutfakları için kullanan bazı gurme mutfaklar vardır. Kakule bitkisi sadece mutfakta değil, aynı zamanda alternatif tıp alanında da bolca kullanılır. Hindistan bölgesinde modern tıptan daha çok alternatif tıp tercih edilir. Vücutta birçok organa ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca ülkemizde ağız kokusu için karanfil kökü kullanıldığı gibi birçok Asya ülkesinde de ağız kokusunu gidermekte kakule bitkisi kullanılır.

Kakule Bitkisinin Faydaları Nelerdir?
" } ] }