{ "title": "Kakule Meyvesi", "image": "https://www.kakule.gen.tr/images/kakule-meyvesi.jpg", "date": "20.01.2024 07:29:23", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Kakule Meyvesi, Hindistan ve Orta Doğu Asya ülkelerinde yetiştirilen ve alternatif tıp ve mutfak alanlarında kullanılan hoş kokulu bir bitkidir. Kakule meyvesinin hem yaprakları hem de meyvesinin içinde bulunan küçük çekirdekleri birçok alanda kullanılır. Yaprakları özellikle alternatif tıp alanında Hindistan Pakistan Bangladeş gibi ülkelerde tedavi amaçlı kullanılır. Kakule meyvesinin içindeki küçük çekirdekler bütün olarak ya da toz olarak mutfaklarda veya yine tıp alanında kullanılır. Kakule meyvesi, ülkemizde son yıllarda yaygın kullanılan bir bitkidir. Doksanlı yılların sonunda ülkemize gelmiş olsa da son on yıla kadar her yerde bulmak mümkün değildi. Sadece gurme mutfaklarda et ve balık yemeklerinde kullanılan kakule bitkisi, son yıllarda birçok baharatçıda bulunmakta ve kullanılmaktadır.

Kakule Meyvesi Kullanıldığı Yerler

Alternatif Tıp Alanında: Kakule bitkisi, Hindistan ve Orta Asya ülkelerinde, tedavi amaçlı gerek yaprağından gerekse tohumundan faydalanılan bir bitkidir. Yaprakları kaynatılıp çay olarak içilebilir veya yapraklarının yağı çıkarılıp ağrılı bölgelere masaj yaparken kullanılabilir. Birçok böbrek rahatsızlığına iyi geldiği ve idrar söktürücü olduğundan hem yapraklarının hem de tohumunun çayı Güney Doğu Asya ülkelerinde bolca tüketilen bir çaydır. Özellikle çocukların soğuk algınlığında tohumları toz haline getirilip, bal ile karıştırılarak çocuklara verilir ve üst solunum yolları enfeksiyonlarında faydalıdır.

Yemeklerde Kullanımı: Kakule bitkisi, ülkemizde kısa zaman zarfı içinde kullanılsa da Güney Doğu Asya ülkelerinde uzun zamandır kullanılmaktadır. Kakule bitkisinin hoş kokulu tohumları birçok yemekte gerek pişme esnasında gerekse toz haline getirilip baharat olarak kullanılır. Son yıllarda ülkemizde de bulunması kolaylaştığından birçok tarif içinde yerini almıştır. Kakule meyvesi yeşil çayın içine katılarak içildiğinde sakinleştirici etkisi vardır. Bunun dışında kakule meyvesinin çekirdekleri, et yemeklerinde, balık yemeklerinde, soslarda ve pilavlarda kullanılmaktadır. Kakule meyvesinin çekirdekleri bazen bütün olarak bazen de toz halinde kullanılır fakat zencefilgillerden bir bitki olması sebebi ile gayet serttir. Keskin kokusu ve tadı fazla kullanıldığı zaman yemeği acıtabilir. Dikkatli kullanmakta fayda vardır.

Kakule Meyvesi Faydaları Nelerdir?
" } ] }