{ "title": "Kakule Nasıl Kullanılır", "image": "https://www.kakule.gen.tr/images/kakule-nasil-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 03:51:00", "author": "burçin güngör", "article": [ { "article": "Kakule nasıl kullanılır, Doğa birbirinden güzel, şifa dağıtan, her biri farklı bir amaca hizmet eden bitkileri bize sunmakta oldukça cömert. Kiminin kokusu kiminin tadı kiminin şifası kiminin enfes görselliği saymakla bitmez ve bu liste uzar gider. Bazılarımız şifa ararken itiraf edelim doktordan önce aktarlara koşarız. İçeri girdiğimizde birbirine karışmış bitki kokuları bizi cezbeder, her derde mutlaka bir bitki sorsak bulabiliriz diye düşünüyorum. Doğanın eczanesine benzetilen bu yerlerde sizlere mucize bitkilerden kakuleyi tanıtmak isterim.

Kakule, zencefilgiller ailesinden gelen anavatanı Batı ve Güney Hindistan ile Güneydoğu Asya'nın tropik bölgeleri olan özellikle Güney Hindistan'ın bataklık ormanlarında yabani olarak yetişen 4-5 m boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bir bitki türüdür. Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı renge sahiptir. Kakulenin tohumları mercimek şeklinde ve büyüklüğünde, kırmızımsı esmer renktedir. Keskin ve güzel bir kokuya sahiptir. Kakule ismini yetiştiği yerden alır Seyhan kakulesi gibi. En kalitelisi Malabar Kakulesidir.

Kakule meyvelerinin kurutulup, ayrılmasıyla elde edilen tohumları, yemeklere, özellikle de baklagillere ve balığa, tavuğa katılarak kullanılabilir. Sadece yemek mi sütlü tatlılar, hoşaflarda da zevkle kullanabilirsiniz ya da özellikle Suudi Arabistan gibi ülkelerde çay ve kahve gibi sıcak içeceklerde aroma verici olarak kullanabilirsiniz. Kakuleyi Hintliler gibi hoş aroması ve kokusundan dolayı her yemekte baharat olarak kullanabilir ya da İsveçliler gibi unlu mamullere katabilirsin.
“Cardamom Tea” olarak bilinen bergamotu andıran özel ve farklı kokusu ile aroma veren kakule çayları vardır. Ayrıca demlenmiş kakule çayına esmer şeker veya bal karıştırarak içerseniz, iştahsızlık probleminizi çözmüş olursunuz. Kakule çayı demlenir 5- 10 dk ve süzülerek içilir kaynatılmaz. Kakuleyi aktarınızdan öğütülmüş şeklinde almayın aroması azalacağı için tohum şeklinde istemenizde fayda var. Bu yüzden kabuklu kakule alın. Reçel yaparken de kakule kullanabilirsiniz. Kakuleyi reçele atmadan ezin ve içine atın soğuduktan sonra kakule kabuklarını alabilirsiniz. Pilav yaparken kullanmanızı da tavsiye ederim hep pilavlarınız tek tek hem de güzel bir kokuya sahip oluyor. Baharatlı kekler ve kurabiyeler ise atlanamaz. Yani her ülkede farklı amaçlarla kullanılan kakuleyi mutfağınızda hem güzel bir tat hem de şifası için bulundurabilirsiniz.

Kakule Nasıl Kullanılır?
" } ] }