{ "title": "Kakule Otu", "image": "https://www.kakule.gen.tr/images/kakule-otu.jpg", "date": "19.01.2024 12:21:00", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "Kakule otu, zencefilgiller ailesinden gelen amomum ve elettaria cinslerini içine alan bitki grubuna verilen genel addır. Arapça ve Farsçada \"Hêl\" olarak bilinen kakule İngilizcede \"cardamom\" olarak bilinir.

Batı ve Güney Hindistan ile Güney Asya'nın sıcak bölgelerinde kakule 4-5 metre boyunda büyük yapraklara sahip çok yıllık bir bitki türüdür. Özellikle Batı Hindistan'da bulunan geniş bataklı ormanlarda yabani olarak yetişir. Kakule meyveleri 1-2 cm uzunluğunda, sarımsı yeşil ve kirli beyaz renklerdedir. Tüm aromanın bulunduğu tohumları ise mercimek şeklinde ve büyüklüğünde olup kırmızımsı esmer renkte ve oldukça keskin kokuludur. Kakule yetiştirildiği bölgeye göre isimlendirilir, Siyam kakulesi, Seylan kakulesi, malabar kakulesi vb. Ülkemizde üretimi yapılmamaktadır.

Meyvelerin kurutulup ayrılmasıyla kakule tohumları elde edilir. Daha sonra reçine, nişasta ve uçucu yağlar taşıyan bu tohumlar ezilerek kakule tozu haline getirilir. Baklagiller ve balık başta olmak üzere yemeklere katılan kakule muhallebi gibi sütlü tatlılarda hoşaflarda, çay ve kahvede tat verici olarak kullanılır. Finlandiya ve İsveçte unlu mamullere katılan kakule otunu Hintliler nefeslerinin güzel kokması için tüketirler.

Kakule otunun bilinen faydaları aşağıdaki gibidir
Ayrıca cinsel gücü arttırdığı, yorgunluk ve halsizliği giderdiği de iddia edilmekle birlikte bu konularda detaylı araştırmalar mevcut değildir.

Bilinen bir yan etkisi olmayan ve genelde güvenilir bir bitki olan kakule otu, sindirim sistemine olan uyarıcı etkisi nedeniyle akut gastrit, mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olanlar tarafından kullanılmamalıdır.

Kakule tozu özellikle çörek otu şeklindeki kullanımlarda kakulenin besin değerinin en iyi şekilde muhafaza edileceği formudur, aksi takdirde faydası gözlemlenemez.
" } ] }