{ "title": "Kakule Tohumu", "image": "https://www.kakule.gen.tr/images/kakule-tohumu.jpg", "date": "20.01.2024 00:42:30", "author": "özlem kaynak", "article": [ { "article": "Kakule Tohumu, kakule denilen bir bitkinin adı üstünde tohumlarına verilen isimdir. Kakule zencefilgiller ailesinden gelmektedir. Kakule bitkisinin anavatanı tam olarak bilinmemektedir. Özellikle Güney Hindistan'da, sıcak bataklık olan ormanlarda kendi kendine yabani olarak yetişmektedir. Kakule bitkisi buna bağlı olarak, nemli sıcak iklimleri sever ve bol su dolu yerlerde yetişir. Dolayısıyla en büyük kakule üreticisi de Hindistandır. Kakule bitkisinin 4-5 metreye ulaşan boyları vardır, yaprakları ise iri ok şeklinde koyu yeşil renkte, kadifemsi bir yapıya sahiptir. Küçük küçük sarı renkte çiçekleri vardır. Kakule bitkisinin tohumları ise koyu kırmızı renktedir, elbette bizler bunu kurumuş olarak bulabildiğimiz için, bizim bildiğimiz sarımtırak renklerdedir. Kakule ilk bahar aylarında çiçek açmaya başlayarak tüm yazı bu şekilde geçirir, daha sonra kuruyunca, tohumlarını dökerek kendi kendine çoğalma sağlar. Kakule tohumu, kakulenin çiçekleri kuruduktan sonra ortaya çıkar, ilaç kapsülü gibi 2-3 santimlik kapsüllerin içindedir. Kakule tohumu, içerisinde çok yoğun olarak kendine has bir esans içerdiği için gerek yiyecek alanında olsun gerekse farklı alanlarda olsun çok fazla kullanılmaktadır. Kakule tohumunun sağlığımıza faydaları da araştırılmış, vücudumuza çok fazla yararlı olduğu ortaya çıkmıştır.

Kakule Tohumu Faydaları Nelerdir?
Kakule Tohumu Kullanım Alanları

Kakule tohumu, kullanım alanları olarak çok geniş bir kitleye sahiptir. Kakule tohumları, içinde nişasta, reçine ve uçucu yağlar da bulundurur. Kakule tohumu öğütüldükten sonra, hoş aromasından dolayı özellikle baklagil yemeklerinin yapılışında ve balık yemeklerinin pişirilmesinde kullanılır. Bunların yanı sıra da muhallebiye, sütlü tatlıya, hoşafa ilave edilir. Birçok ünlü kafede çay demlenirken ve kahve yapılırken kullanılır. Ülkemize unlu mamullerin yapımında kullanılmasa da Finlandiya'da ve İsveç'te unlu mamullerin yapımında da kullanılır. Özellikle Hindistan'da Hintliler hoş tadı ve aromasından dolayı ağız kokusunu gidermek için sakız gibi çiğneyerek de kullanırlar. Ayrıca bazı ülkelerde parfüm yapımında da kullanıldığı söylenmektedir.
" } ] }