{ "title": "Kakule", "image": "https://www.kakule.gen.tr/images/kakule.jpg", "date": "21.01.2024 04:05:06", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Kakule; dünya üzerinde belirli yerlerde yetiştirilen ve zor bulunan bir bitkidir. Hindistan civarında yetişmektedir. Yetiştirme oranı oldukça az olduğundan fiyatı oldukça pahalıdır. 50 gr. Kakule 9-10 tl civarındadır. Dünya üzerinde safran ve vanilyadan sonra en pahalı bitki olarak kabul edilir. Kakule bitkisi ülkemizde yetişmemektedir. Fakat aktarlarda ve büyük baharatçılarda bulmak mümkündür. Kakulenin toz halinde olan şekliyle satın alınması tavsiye edilmez. Çünkü öğütülmüş bitki zamanla aromasını ve kokusunu kaybeder. Bu nedenle, kabuklu halde bulunan meyvesini alarak, kullanılacağı zaman meyvenin etli kısmını açıp tohumları havanda ezerek ya da mutfak robotundan geçirerek kullanılması daha uygun olacaktır. Bu bitkiyi çay, kahve veya yemeklerde tüketilebilir.

Kakule, zencefilgiller familyasına ait bir bitkidir. Ilıman ve sıcak bölgeleri sevmektedir. Büyük yaprakları bulunan, uzunluğu 3-4 metreyi bulan ve bataklık ormanlarında yetişen uzun yıllık bir bitkidir. Kakulenin meyveleri ise 1-2 mm uzunluğunda, kirli beyaz veya sarıya çalan yeşil renktedir. Baharat olarak kullanılan kısmı bitkinin tohumlarıdır. Tohumları 3-4 mm çapında, koyu kırmızı renkte, yuvarlak ve yeşil bir kılıf içindedir. Bu bitkinin kozmetik sanayinde de kullanıldığı görülmektedir. Kakule, yeşil haldeyken toplanır ve olgunlaşması için güneşte bekletilir.

Kakule son zamanlarda ülkemizde de adını duyurmaya başlamıştır. Aynı zamanda çeşitli hastalıklara şifa bulmak için, kahve, çay, yemeklere aroma ve tat vermek için kullanılmaktadır. Meyvelerin kurumasıyla elde edilen tohumları özellikle baklagil yemeklerinde ve balıklarda kullanılmaktadır. Ayrıca sütlü tatlılar, hoşaflar ve muhallebiler için de tohumları kullanılmaktadır.

Kakule nasıl kullanılır?

Taze çekilmiş kakule tohumlarından 1 tatlı kaşığı dolusu, 1 bardak kaynar suya atılır. 10-15 dk. Demlendikten sonra elde edilen çay, günde üç kez birer bardak içilir. Eğer iştah açmak veya gaz sorunu için kullanılacaksa yemeklerden yarım saat önce içilmelidir.

Mide bulantısı için; kaynatılan nanenin içine bir tutam kakule atılır ve daha sonra limon ve bal eklenerek tüketilir. Kakule kahvesi de mide bulantısına iyi gelecektir.

İştahsızlık için; kaynatılmış kakule içine, bal veya esmer şeker ilave edilerek tüketilirse iştahsızlık sorunu çözülebilir.

Kakule yararları nelerdir?
Kakule yan etkileri nelerdir?

Kakule bitkisinin bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Doktor kontrolünde ve belirli dozlarda kullanıldığı sürece güvenilir bir bitkidir. Yalnızca hamile ve emziren bayanların kullanmasında sakınca görülmüştür.
" } ] }