Kakule Çiçeği
Kakule Çiçeği, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölümlerinde Batı ve Güney Hindistan'da yetişen, zencefilgiller ailesinden gelen 4-5 metre boyunda olan büyük yapraklı ve her mevsim yeşil kalabilen bir bitki cinsi olan kakule çiçeği, ilkbahardan yaz mevsimine kadar sarı renkte ufak çiçekler açar. Dip sapları parmak kalınlığında olan ve yaklaşık olarak 30-50 cm'ye kadar boy atabilen bu çiçeğin yaprakları hançer şeklinde ve koyu yeşil renktedir.
Kakule çiçeği oldukça nemli ve sıcak olan tropik iklimlerde yetişir ve sulak toprakları çok sever. Dökülen tohumları sayesinde çoğalabilen kakule çiçeği köklerinin bölünmesi yoluyla da çoğaltılabilir. Kakule çiçeğinin tohumları birçok yemeğe lezzet kalktığı için ve sağlığa olan faydaları nedeniyle yetiştirilmesi rağbet gören bir çiçek türüdür.
Kakule çiçeği nasıl yetiştirilir, kakule çiçeği en çok sıcak ve nemli ortamları sevmesi nedeniyle ekilen tohumlar bol güneş alan yerlere ya da eğer çiçek geniş bir saksıya dikildi ise saksılar güneş gören ortamlarda bulundurulmamalıdır. Soğuk ortamlara oldukça dayanıksız olan bu çiçeğin doğru bir şekilde yetiştirilebilmesi için ve çiçeğin tohumlarından daha iyi sonuç alabilmek için potasyum ve fosfor açısından zengin, killi ve pH değeri yüksek olan topraklar tercih edilmeli ve sık sık doğru gübreleme yapılarak çiçeğin büyümesi desteklenmelidir. Kakule çiçeğinin oldukça keskin ve hoş bir kokuya sahip olan tohumları toprağa fazla derin eşilmeden neredeyse yüzey kısmına ekilmeli ve sık sık sulanmalıdır.
Dikilen tohum yaklaşık 15 gün sonra yeşermeye başlar. Kakule çiçeği mevsiminde çiçek açtıktan sonra bu çiçekler zaman içerisinde kapsül şekline benzeyen kabuklu meyveleri oluşturmaya başlar ve oluşan bu meyvelerin rengi yeşil renge dönüştüğünde toplanabilir hale gelir. Kakule çiçeğin meyveleri toplandıktan sonra güneş gören bir yerde temiz bir örtünün üzerinde yaklaşık 1 hafta boyunca sürekli ters düz edilerek kurutulur.
Kakule çiçeği kullanıldığı yerler, Kakule çiçeğinin meyvelerinden kurutulup ayrılması ile elde edilen, nişasta, uçucu yağı ve reçine içeren tohumları, yemeklerde özellikle de baklagillerde ve balık çeşitlerinde kullanılır. Çay ve kahveye aroma vermek amacı ile, muhallebilerde sütlü tatlılarda ve hoşaflarda kullanılabilir. Bazı ülkelerde ise unlu mamüllere katılmaktadır. Hindistan'da ise bu çiçeğin tohumları nefesi ferahlatmak amacı ile çiğnenir.
Kakule çiçeğinin faydaları, geçmiş yıllardan beri Ortadoğu ülkelerinde, çeşitli Arap ülkelerinde ve Hindistan'da kullanılan ve oldukça lezzetli olan bu bitkinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. - Günümüzde en çok görülen hastalıklardan biri olan kansere faydalı olan bu şifalı çiçek, kanser hücreleriyle savaşır ve sağlıklı olan hücrelerin çoğalmasını sağlayıp kanserin hastalığın önüne geçer.
- Karaciğeri temizler ve korur. Bu sayede kan kanserini yani lösemiyi yavaşlatır.
- Bağırsak parazitlerini temizleyerek sindirim sistemini rahatlatır ve hazmı kolaylaştırır.
- Mide kramplarını ve mide ağrısını hafifletir ve reflüye çare olur.
- İdrar ve gaz söktürücü özelliğe sahip olan kakule çiçeği mide bulantılarına oldukça faydalıdır.
- Ağızda olan kötü kokuları giderir, ağzın güzel kokmasını sağlar ve nefesi ferahlatır.
- 1 su bardağı kaynatılmış suyun içerisine kurutulmuş bir tatlı kaşığı kakule çiçeği katılıp 5 dakika demlendirdikten sonra bal ile tatlandırılıp içildiğinde iştahsızlık problemini ortadan kaldırır.
- Baş ağrısına iyi gelir. Astım, bronşit ve romatizma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
- Öksürüğe iyi gelir ve ateşin düşmesine yardımcı olur.
- Zihin güçlendirici etkiye sahip olan kakule çiçeği zihin açmak içinde kullanılabilir.
21.01.2024 02:15:01
Kakule Çiçeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|