Kakule Çiçeği

Kakule Çiçeği, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölümlerinde Batı ve Güney Hindistan'da yetişen, zencefilgiller ailesinden gelen 4-5 metre boyunda olan büyük yapraklı ve her mevsim yeşil kalabilen bir bitki cinsi olan kakule çiçeği, ilkbahardan yaz mevsimine kadar sarı renkte ufak çiçekler açar. Dip sapları parmak kalınlığında olan ve yaklaşık olarak 30-50 cm'ye kadar boy atabilen bu çiçeğin yaprakları hançer şeklinde ve koyu yeşil renktedir.
Kakule çiçeği oldukça nemli ve sıcak olan tropik iklimlerde yetişir ve sulak toprakları çok sever. Dökülen tohumları sayesinde çoğalabilen kakule çiçeği köklerinin bölünmesi yoluyla da çoğaltılabilir. Kakule çiçeğinin tohumları birçok yemeğe lezzet kalktığı için ve sağlığa olan faydaları nedeniyle yetiştirilmesi rağbet gören bir çiçek türüdür.

Kakule çiçeği nasıl yetiştirilir, kakule çiçeği en çok sıcak ve nemli ortamları sevmesi nedeniyle ekilen tohumlar bol güneş alan yerlere ya da eğer çiçek geniş bir saksıya dikildi ise saksılar güneş gören ortamlarda bulundurulmamalıdır. Soğuk ortamlara oldukça dayanıksız olan bu çiçeğin doğru bir şekilde yetiştirilebilmesi için ve çiçeğin tohumlarından daha iyi sonuç alabilmek için potasyum ve fosfor açısından zengin, killi ve pH değeri yüksek olan topraklar tercih edilmeli ve sık sık doğru gübreleme yapılarak çiçeğin büyümesi desteklenmelidir. Kakule çiçeğinin oldukça keskin ve hoş bir kokuya sahip olan tohumları toprağa fazla derin eşilmeden neredeyse yüzey kısmına ekilmeli ve sık sık sulanmalıdır.
Dikilen tohum yaklaşık 15 gün sonra yeşermeye başlar. Kakule çiçeği mevsiminde çiçek açtıktan sonra bu çiçekler zaman içerisinde kapsül şekline benzeyen kabuklu meyveleri oluşturmaya başlar ve oluşan bu meyvelerin rengi yeşil renge dönüştüğünde toplanabilir hale gelir. Kakule çiçeğin meyveleri toplandıktan sonra güneş gören bir yerde temiz bir örtünün üzerinde yaklaşık 1 hafta boyunca sürekli ters düz edilerek kurutulur.

Kakule çiçeği kullanıldığı yerler, Kakule çiçeğinin meyvelerinden kurutulup ayrılması ile elde edilen, nişasta, uçucu yağı ve reçine içeren tohumları, yemeklerde özellikle de baklagillerde ve balık çeşitlerinde kullanılır. Çay ve kahveye aroma vermek amacı ile, muhallebilerde sütlü tatlılarda ve hoşaflarda kullanılabilir. Bazı ülkelerde ise unlu mamüllere katılmaktadır. Hindistan'da ise bu çiçeğin tohumları nefesi ferahlatmak amacı ile çiğnenir.

Kakule çiçeğinin faydaları, geçmiş yıllardan beri Ortadoğu ülkelerinde, çeşitli Arap ülkelerinde ve Hindistan'da kullanılan ve oldukça lezzetli olan bu bitkinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır.
  • Günümüzde en çok görülen hastalıklardan biri olan kansere faydalı olan bu şifalı çiçek, kanser hücreleriyle savaşır ve sağlıklı olan hücrelerin çoğalmasını sağlayıp kanserin hastalığın önüne geçer.
  • Karaciğeri temizler ve korur. Bu sayede kan kanserini yani lösemiyi yavaşlatır.
  • Bağırsak parazitlerini temizleyerek sindirim sistemini rahatlatır ve hazmı kolaylaştırır.
  • Mide kramplarını ve mide ağrısını hafifletir ve reflüye çare olur.
  • İdrar ve gaz söktürücü özelliğe sahip olan kakule çiçeği mide bulantılarına oldukça faydalıdır.
  • Ağızda olan kötü kokuları giderir, ağzın güzel kokmasını sağlar ve nefesi ferahlatır.
  • 1 su bardağı kaynatılmış suyun içerisine kurutulmuş bir tatlı kaşığı kakule çiçeği katılıp 5 dakika demlendirdikten sonra bal ile tatlandırılıp içildiğinde iştahsızlık problemini ortadan kaldırır.
  • Baş ağrısına iyi gelir. Astım, bronşit ve romatizma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
  • Öksürüğe iyi gelir ve ateşin düşmesine yardımcı olur.
  • Zihin güçlendirici etkiye sahip olan kakule çiçeği zihin açmak içinde kullanılabilir.
21.01.2024 02:15:01
Kakule Çiçeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kakule Çiçeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kakule Çiçeği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kakule Ağacı

Kakule Ağacı, Zencefilgiller familyasından olan iri yapraklı, yıl boyunca yeşil kalabilen ve anavatanı Hindistan olan kakule ağacı, genellikle tropikal iklim...
Devamını Oku

Çekirdek Kakule

Çekirdek kakule, Zencefilgillerden olan kakule Batı ve Güney Hindistan Güneydoğu Asyanın sıcak bölgelerinde yetişme olanağı bulan, iri yapraklı, 4-5 m boyund...
Devamını Oku

Kakule Tozu

Kakule tozu, Batı ve güney Hindistan'ın, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişen zencefilgiller cinslerini kaplayan hoş kokulu bir bitkidir. Büyük yapr...
Devamını Oku

Kakule Çayı

Kakule çayı, genellikle güney Hindistan'da yetişen kakule, 40 santim boylarına kadar ulaşabilen bir bitkidir. Bitkinin içerisinde yer alan uçucu yağlar ...
Devamını Oku

Kakule Yağı

Kakule yağı, yabani olarak bataklık alanlarda yetişen kakule, zencefilgiller familyasına aittir. Ana yurdu tam olarak bilinmese de Hindistan da ve Asya ...
Devamını Oku

Kakule Kahve

Kakule kahve, Yoğun tempolu bir gün sonrası şöyle ayaklarımız uzatıp bir kenara çekilip yorgunluğumu gideren ve kokusuyla rahatlatan kahveye kim yok diyebili...
Devamını Oku

Kakule Çekirdeği

Kakule çekirdeği, eski zamanlarda olduğu gibi günümüzde de yaygın şekilde kullanılan bitkilerden biridir. Bu çekirdek, genellikle insanlarda tadından dolayı,...
Devamını Oku

Kakule Baharat

Kakule baharatı dünya üzerinde belli başlı yerlerde yetiştirildiği, yani her bölgede yetişmediğinden dolayı çok özel bir bitki çeşididir. Hindistan ve ç...
Devamını Oku

Kakule

Kakule; dünya üzerinde belirli yerlerde yetiştirilen ve zor bulunan bir bitkidir. Hindistan civarında yetişmektedir. Yetiştirme oranı oldukça az olduğundan f...
Devamını Oku

Kakule Nasıl Kullanılır

Kakule nasıl kullanılır, Doğa birbirinden güzel, şifa dağıtan, her biri farklı bir amaca hizmet eden bitkileri bize sunmakta oldukça cömert. Kiminin kokusu k...
Devamını Oku

Toz Kakule

Toz kakule; Kakule zencefilgiller ailesinden Etettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır. Kakule batı ve güney Hindistan, güneydoğu Asya'...
Devamını Oku

Kakule Tohumu

Kakule Tohumu, kakule denilen bir bitkinin adı üstünde tohumlarına verilen isimdir. Kakule zencefilgiller ailesinden gelmektedir. Kakule bitkisinin anavatanı...
Devamını Oku

Kakule Bitkisi

Kakule Bitkisi, özellikle güney Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişen zencefilgiller ailesinden hoş kokulu tohumları mutfakta ve tıp alanında kulla...
Devamını Oku

Kakule Kurabiyesi

Kakule kurabiyesi, ilk bakışta göze hitap eden, ardından ağızda dağılan enfes bir kurabiye çeşididir. Kurabiye çocukların favori lezzetleri arasındadır....
Devamını Oku

Kakule Tarçın

Kakule tarçın, ikilisini muhallebilerin ize, komposto ve hoşaflarınıza katabilir ve muhteşem faydalarından yararlanabilirsiniz. Kış mevsimleri geldiğinde ene...
Devamını Oku

Kakule Faydaları

Kakule faydaları, zencefiller familyasına ait olan kakule; Amomun ve Elettaria cinsi bitkilerin genel adı olup, Hindistan civarlarında bulunmaktadır. Çok yıl...
Devamını Oku

Kakule Meyvesi

Kakule Meyvesi, Hindistan ve Orta Doğu Asya ülkelerinde yetiştirilen ve alternatif tıp ve mutfak alanlarında kullanılan hoş kokulu bir bitkidir. Kakule meyve...
Devamını Oku

Kakule Otu

Kakule otu, zencefilgiller ailesinden gelen amomum ve elettaria cinslerini içine alan bitki grubuna verilen genel addır. Arapça ve Farsçada "Hêl" olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kakule Ağacı
Çekirdek Kakule
Kakule Tozu
Kakule Çayı
Kakule Yağı
Son Forum Konuları
Kakule Yeşil Kabukları İle Kaynatılıyor Mu?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024