Kakule tohumu, kakule bitkisinin tohumlarına verilen isimdir. Kakule, zencefilgiller ailesinden gelen bir bitkidir. Kakule bitkisinin anavatanı tam olarak bilinmemekle birlikte, özellikle Güney Hindistan'da sıcak bataklık ormanlarında yabani olarak yetişmektedir. Kakule bitkisi nemli ve sıcak iklimleri sever ve bol su bulunan yerlerde gelişir. Bu nedenle en büyük kakule üreticisi Hindistan'dır. Kakule bitkisi 4-5 metreye kadar büyüyebilir, yaprakları iri, ok şeklinde, koyu yeşil renkte ve kadifemsi bir yapıya sahiptir. Küçük sarı çiçekleri vardır. Kakule bitkisinin tohumları koyu kırmızı renkte olup, kurutulduğunda sarımsı bir renge dönüşür. Kakule, ilkbahar aylarında çiçek açmaya başlar ve tüm yaz boyunca çiçeklidir. Daha sonra kuruyarak tohumlarını döker ve kendi kendine çoğalır. Kakule tohumları, bitkinin çiçekleri kuruduktan sonra ortaya çıkar ve ilaç kapsülü gibi 2-3 santimetre uzunluğunda kapsüller içinde bulunur. Kakule tohumu, kendine has yoğun bir esansa sahip olduğu için çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanılır. Kakule tohumunun sağlık açısından da birçok faydası olduğu araştırmalarla ortaya konmuştur. Kakule Tohumunun Faydaları
Kakule Tohumunun Kullanım Alanları Kakule tohumu, geniş bir kullanım alanına sahiptir. Tohumlar nişasta, reçine ve uçucu yağlar içerir. Kakule tohumu, öğütüldüğünde hoş bir aroma yayar ve bu nedenle baklagil yemeklerinin yapımında, balık yemeklerinin pişirilmesinde, muhallebi ve sütlü tatlılarda, hoşaflarda kullanılır. Birçok ünlü kafede çay ve kahve yapımında da kullanılır. Ülkemizde unlu mamullerin yapımında kullanılmasa da, Finlandiya ve İsveç'te unlu mamullerin yapımında tercih edilir. Özellikle Hindistan'da, hoş tadı ve aroması nedeniyle ağız kokusunu gidermek için sakız gibi çiğnenir. Ayrıca bazı ülkelerde parfüm yapımında da kullanıldığı bilinmektedir. |