Kakule Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kakule, nadir bulunan ve yüksek fiyatlı bir baharat olup, özellikle Hindistan'da yetişir. Zengin aroma ve tat özelliği sayesinde çay, kahve ve yemeklerde kullanılır. Aynı zamanda sağlık faydalarıyla dikkat çekerken, dikkatli kullanılması önerilir.
Kakule Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Eylül 2024

Kakule


Kakule, dünya üzerinde belirli bölgelerde yetiştirilen ve zor bulunan bir bitkidir. Özellikle Hindistan civarında yaygın olarak yetiştirilmektedir. Yetiştirme oranının oldukça düşük olması nedeniyle fiyatı oldukça yüksektir. 50 gram kakule yaklaşık 9-10 TL civarındadır. Dünya üzerinde safran ve vanilyadan sonra en pahalı bitki olarak kabul edilir. Kakule bitkisi ülkemizde yetişmemektedir; ancak aktarlarda ve büyük baharatçılarda bulmak mümkündür. Toz halinde kakule satın alınması tavsiye edilmez, çünkü öğütülmüş bitki zamanla aromasını ve kokusunu kaybeder. Bu nedenle, kabuklu halde bulunan meyvesini alarak, kullanılacağı zaman meyvenin etli kısmını açıp tohumları havanda ezerek ya da mutfak robotunda geçirerek kullanılması daha uygun olacaktır. Kakule, çay, kahve veya yemeklerde tüketilebilir.

Kakule Bitkisinin Özellikleri


Kakule, zencefilgiller familyasına ait bir bitkidir. Ilıman ve sıcak bölgeleri sevmektedir. Büyük yaprakları bulunan, uzunluğu 3-4 metreyi bulan ve bataklık ormanlarında yetişen uzun ömürlü bir bitkidir. Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunluğunda, kirli beyaz veya sarıya çalan yeşil renktedir. Baharat olarak kullanılan kısmı bitkinin tohumlarıdır. Tohumları 3-4 mm çapında, koyu kırmızı renkte, yuvarlak ve yeşil bir kılıf içindedir. Bu bitkinin kozmetik sanayinde de kullanıldığı görülmektedir. Kakule, yeşil haldeyken toplanır ve olgunlaşması için güneşte bekletilir.

Kakulenin Kullanım Alanları


Kakule, son zamanlarda ülkemizde de adını duyurmaya başlamıştır. Çeşitli hastalıklara şifa bulmak için, kahve, çay ve yemeklere aroma ve tat vermek amacıyla kullanılmaktadır. Meyvelerin kurumasıyla elde edilen tohumları özellikle baklagil yemeklerinde ve balıklarda kullanılmaktadır. Ayrıca sütlü tatlılar, hoşaflar ve muhallebiler için de tohumları kullanılmaktadır.

Kakule Nasıl Kullanılır?

Taze çekilmiş kakule tohumlarından 1 tatlı kaşığı dolusu, 1 bardak kaynar suya atılır. 10-15 dakika demlendikten sonra elde edilen çay, günde üç kez birer bardak içilir. Eğer iştah açmak veya gaz sorunu için kullanılacaksa yemeklerden yarım saat önce içilmelidir.

Mide bulantısı için; kaynatılan nanenin içine bir tutam kakule atılır ve daha sonra limon ve bal eklenerek tüketilir. Kakule kahvesi de mide bulantısına iyi gelecektir.

İştahsızlık için; kaynatılmış kakule içine, bal veya esmer şeker ilave edilerek tüketilirse iştahsızlık sorunu çözülebilir.

Kakulenin Faydaları

  • İdrar söktürücü özelliği oldukça fazla olup, böbrekleri temizler.
  • Dizanteriyi tedavi edici özelliği vardır.
  • Mide gazı nedeniyle oluşan kalp rahatsızlıklarını önler.
  • Mideyi çalıştırır ve gaz sorununu azaltır.
  • Akciğerler için antiseptiktir.
  • Mide bozukluğu sonucu ortaya çıkan migren hastalığına iyi gelir.
  • Bronşite çok faydalıdır ve boğazları yumuşatıcı özelliği bulunur.
  • Ağız kokusunu gidermekte faydalıdır.
  • Kakule, dövülerek toz halinde burna çekilirse nezleye iyi gelir.

Kakulenin Yan Etkileri

Kakule bitkisinin bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Doktor kontrolünde ve belirli dozlarda kullanıldığı sürece güvenilir bir bitkidir. Ancak hamile ve emziren kadınların kullanmasında sakınca görülmüştür.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
İnaltekin 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Kakulenin fiyatı neden bu kadar yüksek ve hangi bölgelerde yetiştiriliyor? Özellikle Hindistan'da yetiştirildiğini söylediniz, başka bölgelerde yetiştirilen kakule var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

İnaltekin Bey,

Kakulenin fiyatının yüksek olmasının birkaç sebebi var.

Birincisi, kakule bitkisi çok özel iklim şartları gerektiriyor ve bu da yetiştirildiği alanları sınırlıyor.

İkinci olarak, kakulenin hasadı ve işlenmesi çok emek gerektiriyor. Elle toplama ve kurutma gibi zahmetli işlemler fiyatını arttırıyor.

Üçüncüsü, kakulenin talebi yüksek, özellikle baharat ve ilaç sanayisinde. Bu da fiyatını yukarı çeken bir diğer faktör.

Evet, Hindistan kakulenin başlıca yetiştirildiği bölge ama baska bölgelerde de yetiştirilir. Örneğin, Güneydoğu Asya'da Sri Lanka, Endonezya ve Guatemalal gibi ülkelerde de kakule üretimi yapılmaktadır. Bu bölgeler de Hindistan kadar olmasa da önemli üretim merkezlerindendir.

Selamlar,

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kakule Faydaları Nelerdir?
Kakule Faydaları Nelerdir?
Kakule Çiçeği Türleri ve Özellikleri
Kakule Çiçeği Türleri ve Özellikleri
Kakule Ağacı Türleri ve Özellikleri
Kakule Ağacı Türleri ve Özellikleri
Kakule Nasıl Kullanılır?
Kakule Nasıl Kullanılır?
Çekirdek Kakule Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Çekirdek Kakule Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?