Kakule Meyvesi

Kakule Meyvesi, Hindistan ve Orta Doğu Asya ülkelerinde yetiştirilen ve alternatif tıp ve mutfak alanlarında kullanılan hoş kokulu bir bitkidir. Kakule meyvesinin hem yaprakları hem de meyvesinin içinde bulunan küçük çekirdekleri birçok alanda kullanılır. Yaprakları özellikle alternatif tıp alanında Hindistan Pakistan Bangladeş gibi ülkelerde tedavi amaçlı kullanılır.
Kakule meyvesinin içindeki küçük çekirdekler bütün olarak ya da toz olarak mutfaklarda veya yine tıp alanında kullanılır. Kakule meyvesi, ülkemizde son yıllarda yaygın kullanılan bir bitkidir. Doksanlı yılların sonunda ülkemize gelmiş olsa da son on yıla kadar her yerde bulmak mümkün değildi. Sadece gurme mutfaklarda et ve balık yemeklerinde kullanılan kakule bitkisi, son yıllarda birçok baharatçıda bulunmakta ve kullanılmaktadır.

Kakule Meyvesi Kullanıldığı Yerler


Alternatif Tıp Alanında: Kakule bitkisi, Hindistan ve Orta Asya ülkelerinde, tedavi amaçlı gerek yaprağından gerekse tohumundan faydalanılan bir bitkidir. Yaprakları kaynatılıp çay olarak içilebilir veya yapraklarının yağı çıkarılıp ağrılı bölgelere masaj yaparken kullanılabilir. Birçok böbrek rahatsızlığına iyi geldiği ve idrar söktürücü olduğundan hem yapraklarının hem de tohumunun çayı Güney Doğu Asya ülkelerinde bolca tüketilen bir çaydır. Özellikle çocukların soğuk algınlığında tohumları toz haline getirilip, bal ile karıştırılarak çocuklara verilir ve üst solunum yolları enfeksiyonlarında faydalıdır.

Yemeklerde Kullanımı: Kakule bitkisi, ülkemizde kısa zaman zarfı içinde kullanılsa da Güney Doğu Asya ülkelerinde uzun zamandır kullanılmaktadır. Kakule bitkisinin hoş kokulu tohumları birçok yemekte gerek pişme esnasında gerekse toz haline getirilip baharat olarak kullanılır. Son yıllarda ülkemizde de bulunması kolaylaştığından birçok tarif içinde yerini almıştır. Kakule meyvesi yeşil çayın içine katılarak içildiğinde sakinleştirici etkisi vardır. Bunun dışında kakule meyvesinin çekirdekleri, et yemeklerinde, balık yemeklerinde, soslarda ve pilavlarda kullanılmaktadır. Kakule meyvesinin çekirdekleri bazen bütün olarak bazen de toz halinde kullanılır fakat zencefilgillerden bir bitki olması sebebi ile gayet serttir. Keskin kokusu ve tadı fazla kullanıldığı zaman yemeği acıtabilir. Dikkatli kullanmakta fayda vardır.

Kakule Meyvesi Faydaları Nelerdir?

  • İdrar Söktürücüdür.
  • Ağrılı bölgelere masaj kakule meyvesinin yağı ile masaj yapılırsa ağrıyı hafifletir.
  • Üst solunum yolu enfeksiyonlarında toz haline getirilip bal ile verilirse hastalığın hafif seyretmesini sağlar.
  • Mide rahatsızlıklarına ve gaz sancılarına iyi gelir.
  • Akciğer ödeminin sökülmesinde faydalıdır.
  • Toz halinde burna çekilirse burun tıkanıklığını açar.
  • Çay halinde içilmesi sakinleştirici etki verir.
20.01.2024 07:29:23
Kakule Meyvesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kakule Meyvesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kakule Meyvesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kakule Ağacı

Kakule Ağacı, Zencefilgiller familyasından olan iri yapraklı, yıl boyunca yeşil kalabilen ve anavatanı Hindistan olan kakule ağacı, genellikle tropikal iklim...
Devamını Oku

Çekirdek Kakule

Çekirdek kakule, Zencefilgillerden olan kakule Batı ve Güney Hindistan Güneydoğu Asyanın sıcak bölgelerinde yetişme olanağı bulan, iri yapraklı, 4-5 m boyund...
Devamını Oku

Kakule Tozu

Kakule tozu, Batı ve güney Hindistan'ın, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişen zencefilgiller cinslerini kaplayan hoş kokulu bir bitkidir. Büyük yapr...
Devamını Oku

Kakule Çayı

Kakule çayı, genellikle güney Hindistan'da yetişen kakule, 40 santim boylarına kadar ulaşabilen bir bitkidir. Bitkinin içerisinde yer alan uçucu yağlar ...
Devamını Oku

Kakule Yağı

Kakule yağı, yabani olarak bataklık alanlarda yetişen kakule, zencefilgiller familyasına aittir. Ana yurdu tam olarak bilinmese de Hindistan da ve Asya ...
Devamını Oku

Kakule Kahve

Kakule kahve, Yoğun tempolu bir gün sonrası şöyle ayaklarımız uzatıp bir kenara çekilip yorgunluğumu gideren ve kokusuyla rahatlatan kahveye kim yok diyebili...
Devamını Oku

Kakule Çiçeği

Kakule Çiçeği, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölümlerinde Batı ve Güney Hindistan'da yetişen, zencefilgiller ailesinden gelen 4-5 metre boyunda olan büyük yaprakl...
Devamını Oku

Kakule Çekirdeği

Kakule çekirdeği, eski zamanlarda olduğu gibi günümüzde de yaygın şekilde kullanılan bitkilerden biridir. Bu çekirdek, genellikle insanlarda tadından dolayı,...
Devamını Oku

Kakule Baharat

Kakule baharatı dünya üzerinde belli başlı yerlerde yetiştirildiği, yani her bölgede yetişmediğinden dolayı çok özel bir bitki çeşididir. Hindistan ve ç...
Devamını Oku

Kakule

Kakule; dünya üzerinde belirli yerlerde yetiştirilen ve zor bulunan bir bitkidir. Hindistan civarında yetişmektedir. Yetiştirme oranı oldukça az olduğundan f...
Devamını Oku

Kakule Nasıl Kullanılır

Kakule nasıl kullanılır, Doğa birbirinden güzel, şifa dağıtan, her biri farklı bir amaca hizmet eden bitkileri bize sunmakta oldukça cömert. Kiminin kokusu k...
Devamını Oku

Toz Kakule

Toz kakule; Kakule zencefilgiller ailesinden Etettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır. Kakule batı ve güney Hindistan, güneydoğu Asya'...
Devamını Oku

Kakule Tohumu

Kakule Tohumu, kakule denilen bir bitkinin adı üstünde tohumlarına verilen isimdir. Kakule zencefilgiller ailesinden gelmektedir. Kakule bitkisinin anavatanı...
Devamını Oku

Kakule Bitkisi

Kakule Bitkisi, özellikle güney Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişen zencefilgiller ailesinden hoş kokulu tohumları mutfakta ve tıp alanında kulla...
Devamını Oku

Kakule Kurabiyesi

Kakule kurabiyesi, ilk bakışta göze hitap eden, ardından ağızda dağılan enfes bir kurabiye çeşididir. Kurabiye çocukların favori lezzetleri arasındadır....
Devamını Oku

Kakule Tarçın

Kakule tarçın, ikilisini muhallebilerin ize, komposto ve hoşaflarınıza katabilir ve muhteşem faydalarından yararlanabilirsiniz. Kış mevsimleri geldiğinde ene...
Devamını Oku

Kakule Faydaları

Kakule faydaları, zencefiller familyasına ait olan kakule; Amomun ve Elettaria cinsi bitkilerin genel adı olup, Hindistan civarlarında bulunmaktadır. Çok yıl...
Devamını Oku

Kakule Otu

Kakule otu, zencefilgiller ailesinden gelen amomum ve elettaria cinslerini içine alan bitki grubuna verilen genel addır. Arapça ve Farsçada "Hêl" olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kakule Ağacı
Çekirdek Kakule
Kakule Tozu
Kakule Çayı
Kakule Yağı
Son Forum Konuları
Kakule Yeşil Kabukları İle Kaynatılıyor Mu?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024