Kakule Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Kakule çiçeği, tropik iklimlerde yetişen ve zengin aroması ile birçok yemek ve içeceğe lezzet katan bir bitkidir. Sağlık açısından sayısız faydası bulunan bu çiçek, sindirim sisteminden kanserle mücadeleye kadar pek çok alanda destekleyici özellikler sunar. Kakule çiçeğinin kullanımı ve yetiştirilmesi hakkında detaylı bilgiler burada sunulmaktadır.
Kakule Çiçeği Türleri ve Özellikleri
12 Eylül 2024

Kakule Çiçeği


Kakule çiçeği, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölgelerinde, özellikle Batı ve Güney Hindistan'da yetişen, zencefilgiller ailesinden gelen 4-5 metre boyunda olan büyük yapraklı ve her mevsim yeşil kalabilen bir bitki cinsidir. İlkbahardan yaz mevsimine kadar sarı renkte ufak çiçekler açar. Dip sapları parmak kalınlığında olan ve yaklaşık olarak 30-50 cm'ye kadar boy atabilen bu çiçeğin yaprakları hançer şeklinde ve koyu yeşil renktedir. Kakule çiçeği oldukça nemli ve sıcak olan tropik iklimlerde yetişir ve sulak toprakları çok sever. Dökülen tohumları sayesinde çoğalabilen kakule çiçeği, köklerinin bölünmesi yoluyla da çoğaltılabilir. Kakule çiçeğinin tohumları birçok yemeğe lezzet kattığı ve sağlığa olan faydaları nedeniyle yetiştirilmesi rağbet gören bir çiçek türüdür.

Kakule Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?


Kakule çiçeği, en çok sıcak ve nemli ortamları sevmesi nedeniyle, ekilen tohumlar bol güneş alan yerlere ya da eğer çiçek geniş bir saksıya dikildiyse, saksılar güneş gören ortamlarda bulundurulmalıdır. Soğuk ortamlara oldukça dayanıksız olan bu çiçeğin doğru bir şekilde yetiştirilebilmesi için ve tohumlarından daha iyi sonuç alabilmek için potasyum ve fosfor açısından zengin, killi ve pH değeri yüksek olan topraklar tercih edilmeli ve sık sık doğru gübreleme yapılarak çiçeğin büyümesi desteklenmelidir. Kakule çiçeğinin oldukça keskin ve hoş bir kokuya sahip olan tohumları, toprağa fazla derin gömülmeden neredeyse yüzey kısmına ekilmeli ve sık sık sulanmalıdır. Dikilen tohum yaklaşık 15 gün sonra yeşermeye başlar. Kakule çiçeği mevsiminde çiçek açtıktan sonra bu çiçekler zaman içerisinde kapsül şekline benzeyen kabuklu meyveleri oluşturmaya başlar ve oluşan bu meyvelerin rengi yeşil renge dönüştüğünde toplanabilir hale gelir. Kakule çiçeğinin meyveleri toplandıktan sonra güneş gören bir yerde temiz bir örtünün üzerinde yaklaşık 1 hafta boyunca sürekli ters düz edilerek kurutulur.

Kakule Çiçeği Kullanıldığı Yerler


Kakule çiçeğinin meyvelerinden kurutulup ayrılması ile elde edilen, nişasta, uçucu yağı ve reçine içeren tohumları, yemeklerde özellikle de baklagillerde ve balık çeşitlerinde kullanılır. Çay ve kahveye aroma vermek amacı ile, muhallebilerde, sütlü tatlılarda ve hoşaflarda kullanılabilir. Bazı ülkelerde ise unlu mamullere katılmaktadır. Hindistan'da bu çiçeğin tohumları nefesi ferahlatmak amacı ile çiğnenir.

Kakule Çiçeğinin Faydaları

Geçmiş yıllardan beri Ortadoğu ülkelerinde, çeşitli Arap ülkelerinde ve Hindistan'da kullanılan ve oldukça lezzetli olan bu bitkinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır.

  • Günümüzde en çok görülen hastalıklardan biri olan kansere faydalı olan bu şifalı çiçek, kanser hücreleriyle savaşır ve sağlıklı olan hücrelerin çoğalmasını sağlayıp kanserin hastalığının önüne geçer.
  • Karaciğeri temizler ve korur. Bu sayede kan kanserini yani lösemiyi yavaşlatır.
  • Bağırsak parazitlerini temizleyerek sindirim sistemini rahatlatır ve hazmı kolaylaştırır.
  • Mide kramplarını ve mide ağrısını hafifletir ve reflüye çare olur.
  • İdrar ve gaz söktürücü özelliğe sahip olan kakule çiçeği mide bulantılarına oldukça faydalıdır.
  • Ağızda olan kötü kokuları giderir, ağzın güzel kokmasını sağlar ve nefesi ferahlatır.
  • 1 su bardağı kaynatılmış suyun içerisine kurutulmuş bir tatlı kaşığı kakule çiçeği katılıp 5 dakika demlendirdikten sonra bal ile tatlandırılıp içildiğinde iştahsızlık problemini ortadan kaldırır.
  • Baş ağrısına iyi gelir. Astım, bronşit ve romatizma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
  • Öksürüğe iyi gelir ve ateşin düşmesine yardımcı olur.
  • Zihin güçlendirici etkiye sahip olan kakule çiçeği zihin açmak için de kullanılabilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ruhsal 22 Temmuz 2024 Pazartesi

Kakule çiçeğini bahçemde yetiştirmek istiyorum ama bulunduğum bölge nemli ve sıcak değil. Kakule çiçeği soğuk iklimlerde de yetişir mi, yoksa sadece tropik bölgelerde mi yetişir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Ruhsal,

Kakule çiçeği genellikle tropik ve nemli iklimlerde daha iyi yetişir. Soğuk iklimlerde yetiştirilmesi zor olabilir çünkü kakule, sıcaklık ve nem dengesini sever. Ancak, seralarda veya iç mekanlarda uygun koşullar sağlanarak yetiştirilmesi mümkün olabilir. Eğer bahçenizde yetiştirmek istiyorsanız, bitkiyi rüzgar ve soğuktan koruyacak bir yer seçebilir ve gerektiğinde sıcaklık kontrolü yapabilirsiniz. Başarılar dilerim!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kakule Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Kakule Çekirdeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Kakule Tarçın Tarifi ve Malzemeleri
Kakule Tarçın Tarifi ve Malzemeleri
Kakule Otu Türleri ve Özellikleri
Kakule Otu Türleri ve Özellikleri
Kakule Nasıl Kullanılır?
Kakule Nasıl Kullanılır?
Kakule Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Kakule Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?