Kakule Tohumu

Kakule Tohumu, kakule denilen bir bitkinin adı üstünde tohumlarına verilen isimdir. Kakule zencefilgiller ailesinden gelmektedir. Kakule bitkisinin anavatanı tam olarak bilinmemektedir. Özellikle Güney Hindistan'da, sıcak bataklık olan ormanlarda kendi kendine yabani olarak yetişmektedir. Kakule bitkisi buna bağlı olarak, nemli sıcak iklimleri sever ve bol su dolu yerlerde yetişir.
Dolayısıyla en büyük kakule üreticisi de Hindistandır. Kakule bitkisinin 4-5 metreye ulaşan boyları vardır, yaprakları ise iri ok şeklinde koyu yeşil renkte, kadifemsi bir yapıya sahiptir. Küçük küçük sarı renkte çiçekleri vardır. Kakule bitkisinin tohumları ise koyu kırmızı renktedir, elbette bizler bunu kurumuş olarak bulabildiğimiz için, bizim bildiğimiz sarımtırak renklerdedir. Kakule ilk bahar aylarında çiçek açmaya başlayarak tüm yazı bu şekilde geçirir, daha sonra kuruyunca, tohumlarını dökerek kendi kendine çoğalma sağlar. Kakule tohumu, kakulenin çiçekleri kuruduktan sonra ortaya çıkar, ilaç kapsülü gibi 2-3 santimlik kapsüllerin içindedir. Kakule tohumu, içerisinde çok yoğun olarak kendine has bir esans içerdiği için gerek yiyecek alanında olsun gerekse farklı alanlarda olsun çok fazla kullanılmaktadır. Kakule tohumunun sağlığımıza faydaları da araştırılmış, vücudumuza çok fazla yararlı olduğu ortaya çıkmıştır.

Kakule Tohumu Faydaları Nelerdir?

  • İştah arttırma özelliği vardır. İştah açıcı bazı şurupların yapımında kullanılır.
  • Dizanteri hastalığının tedavisinde kullanılır.
    Dizanteriyi kısa sürede tedavi eder.
  • Bir miktar kakule tohumu çiğnenip yutulduğu zaman baş ağrısını geçirme özelliği vardır.
  • Bir miktar kakule tohumu çiğnemek ağız kokusunu kısa zamanda ortadan kaldırır.
  • Mideyi rahatlatır, midede oluşacak olan gazın önüne geçer.
  • Midedeki gazı önlediği için, gazdan dolayı oluşacak olan kalp rahatsızlığının da önüne geçmiş olur.
  • Kakule tohumunu iyice dövüp, toz haline getirerek burnumuza çekersek gribal bir enfeksiyona dönüşecek olan nezlenin de önüne geçmiş oluruz.
  • Mide ağrısı için kaynatılan kekik çayının içine bir tutam kakule tohumu ilave ederseniz eğer, ağrınızın çok daha çabuk geçeceğini görebilirsiniz.
  • Akciğerlerimiz için çok iyi bir antiseptiktir.
  • Zihin güçlendirici etkisi vardır. Bu yüzden kakule tohumunu alıp evde toz haline getirip, azar azar salataların yapımında kullanabilirsiniz.
  • Bol bol idrar söktürücü özelliği olduğu için, vücutta biriken ödemi atmamıza da yardımcı olur.

Kakule Tohumu Kullanım Alanları


Kakule tohumu, kullanım alanları olarak çok geniş bir kitleye sahiptir. Kakule tohumları, içinde nişasta, reçine ve uçucu yağlar da bulundurur. Kakule tohumu öğütüldükten sonra, hoş aromasından dolayı özellikle baklagil yemeklerinin yapılışında ve balık yemeklerinin pişirilmesinde kullanılır. Bunların yanı sıra da muhallebiye, sütlü tatlıya, hoşafa ilave edilir. Birçok ünlü kafede çay demlenirken ve kahve yapılırken kullanılır. Ülkemize unlu mamullerin yapımında kullanılmasa da Finlandiya'da ve İsveç'te unlu mamullerin yapımında da kullanılır. Özellikle Hindistan'da Hintliler hoş tadı ve aromasından dolayı ağız kokusunu gidermek için sakız gibi çiğneyerek de kullanırlar. Ayrıca bazı ülkelerde parfüm yapımında da kullanıldığı söylenmektedir.
20.01.2024 00:42:30
Kakule Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kakule Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kakule Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kakule Ağacı

Kakule Ağacı, Zencefilgiller familyasından olan iri yapraklı, yıl boyunca yeşil kalabilen ve anavatanı Hindistan olan kakule ağacı, genellikle tropikal iklim...
Devamını Oku

Çekirdek Kakule

Çekirdek kakule, Zencefilgillerden olan kakule Batı ve Güney Hindistan Güneydoğu Asyanın sıcak bölgelerinde yetişme olanağı bulan, iri yapraklı, 4-5 m boyund...
Devamını Oku

Kakule Tozu

Kakule tozu, Batı ve güney Hindistan'ın, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişen zencefilgiller cinslerini kaplayan hoş kokulu bir bitkidir. Büyük yapr...
Devamını Oku

Kakule Çayı

Kakule çayı, genellikle güney Hindistan'da yetişen kakule, 40 santim boylarına kadar ulaşabilen bir bitkidir. Bitkinin içerisinde yer alan uçucu yağlar ...
Devamını Oku

Kakule Yağı

Kakule yağı, yabani olarak bataklık alanlarda yetişen kakule, zencefilgiller familyasına aittir. Ana yurdu tam olarak bilinmese de Hindistan da ve Asya ...
Devamını Oku

Kakule Kahve

Kakule kahve, Yoğun tempolu bir gün sonrası şöyle ayaklarımız uzatıp bir kenara çekilip yorgunluğumu gideren ve kokusuyla rahatlatan kahveye kim yok diyebili...
Devamını Oku

Kakule Çiçeği

Kakule Çiçeği, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölümlerinde Batı ve Güney Hindistan'da yetişen, zencefilgiller ailesinden gelen 4-5 metre boyunda olan büyük yaprakl...
Devamını Oku

Kakule Çekirdeği

Kakule çekirdeği, eski zamanlarda olduğu gibi günümüzde de yaygın şekilde kullanılan bitkilerden biridir. Bu çekirdek, genellikle insanlarda tadından dolayı,...
Devamını Oku

Kakule Baharat

Kakule baharatı dünya üzerinde belli başlı yerlerde yetiştirildiği, yani her bölgede yetişmediğinden dolayı çok özel bir bitki çeşididir. Hindistan ve ç...
Devamını Oku

Kakule

Kakule; dünya üzerinde belirli yerlerde yetiştirilen ve zor bulunan bir bitkidir. Hindistan civarında yetişmektedir. Yetiştirme oranı oldukça az olduğundan f...
Devamını Oku

Kakule Nasıl Kullanılır

Kakule nasıl kullanılır, Doğa birbirinden güzel, şifa dağıtan, her biri farklı bir amaca hizmet eden bitkileri bize sunmakta oldukça cömert. Kiminin kokusu k...
Devamını Oku

Toz Kakule

Toz kakule; Kakule zencefilgiller ailesinden Etettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır. Kakule batı ve güney Hindistan, güneydoğu Asya'...
Devamını Oku

Kakule Bitkisi

Kakule Bitkisi, özellikle güney Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişen zencefilgiller ailesinden hoş kokulu tohumları mutfakta ve tıp alanında kulla...
Devamını Oku

Kakule Kurabiyesi

Kakule kurabiyesi, ilk bakışta göze hitap eden, ardından ağızda dağılan enfes bir kurabiye çeşididir. Kurabiye çocukların favori lezzetleri arasındadır....
Devamını Oku

Kakule Tarçın

Kakule tarçın, ikilisini muhallebilerin ize, komposto ve hoşaflarınıza katabilir ve muhteşem faydalarından yararlanabilirsiniz. Kış mevsimleri geldiğinde ene...
Devamını Oku

Kakule Faydaları

Kakule faydaları, zencefiller familyasına ait olan kakule; Amomun ve Elettaria cinsi bitkilerin genel adı olup, Hindistan civarlarında bulunmaktadır. Çok yıl...
Devamını Oku

Kakule Meyvesi

Kakule Meyvesi, Hindistan ve Orta Doğu Asya ülkelerinde yetiştirilen ve alternatif tıp ve mutfak alanlarında kullanılan hoş kokulu bir bitkidir. Kakule meyve...
Devamını Oku

Kakule Otu

Kakule otu, zencefilgiller ailesinden gelen amomum ve elettaria cinslerini içine alan bitki grubuna verilen genel addır. Arapça ve Farsçada "Hêl" olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kakule Ağacı
Çekirdek Kakule
Kakule Tozu
Kakule Çayı
Kakule Yağı
Son Forum Konuları
Kakule Yeşil Kabukları İle Kaynatılıyor Mu?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024