Kakule Tohumu
Kakule Tohumu, kakule denilen bir bitkinin adı üstünde tohumlarına verilen isimdir. Kakule zencefilgiller ailesinden gelmektedir. Kakule bitkisinin anavatanı tam olarak bilinmemektedir. Özellikle Güney Hindistan'da, sıcak bataklık olan ormanlarda kendi kendine yabani olarak yetişmektedir. Kakule bitkisi buna bağlı olarak, nemli sıcak iklimleri sever ve bol su dolu yerlerde yetişir.
Dolayısıyla en büyük kakule üreticisi de Hindistandır. Kakule bitkisinin 4-5 metreye ulaşan boyları vardır, yaprakları ise iri ok şeklinde koyu yeşil renkte, kadifemsi bir yapıya sahiptir. Küçük küçük sarı renkte çiçekleri vardır. Kakule bitkisinin tohumları ise koyu kırmızı renktedir, elbette bizler bunu kurumuş olarak bulabildiğimiz için, bizim bildiğimiz sarımtırak renklerdedir. Kakule ilk bahar aylarında çiçek açmaya başlayarak tüm yazı bu şekilde geçirir, daha sonra kuruyunca, tohumlarını dökerek kendi kendine çoğalma sağlar. Kakule tohumu, kakulenin çiçekleri kuruduktan sonra ortaya çıkar, ilaç kapsülü gibi 2-3 santimlik kapsüllerin içindedir. Kakule tohumu, içerisinde çok yoğun olarak kendine has bir esans içerdiği için gerek yiyecek alanında olsun gerekse farklı alanlarda olsun çok fazla kullanılmaktadır. Kakule tohumunun sağlığımıza faydaları da araştırılmış, vücudumuza çok fazla yararlı olduğu ortaya çıkmıştır.
Kakule Tohumu Faydaları Nelerdir?- İştah arttırma özelliği vardır. İştah açıcı bazı şurupların yapımında kullanılır.
- Dizanteri hastalığının tedavisinde kullanılır.
Dizanteriyi kısa sürede tedavi eder.
- Bir miktar kakule tohumu çiğnenip yutulduğu zaman baş ağrısını geçirme özelliği vardır.
- Bir miktar kakule tohumu çiğnemek ağız kokusunu kısa zamanda ortadan kaldırır.
- Mideyi rahatlatır, midede oluşacak olan gazın önüne geçer.
- Midedeki gazı önlediği için, gazdan dolayı oluşacak olan kalp rahatsızlığının da önüne geçmiş olur.
- Kakule tohumunu iyice dövüp, toz haline getirerek burnumuza çekersek gribal bir enfeksiyona dönüşecek olan nezlenin de önüne geçmiş oluruz.
- Mide ağrısı için kaynatılan kekik çayının içine bir tutam kakule tohumu ilave ederseniz eğer, ağrınızın çok daha çabuk geçeceğini görebilirsiniz.
- Akciğerlerimiz için çok iyi bir antiseptiktir.
- Zihin güçlendirici etkisi vardır. Bu yüzden kakule tohumunu alıp evde toz haline getirip, azar azar salataların yapımında kullanabilirsiniz.
- Bol bol idrar söktürücü özelliği olduğu için, vücutta biriken ödemi atmamıza da yardımcı olur.
Kakule Tohumu Kullanım Alanları
Kakule tohumu, kullanım alanları olarak çok geniş bir kitleye sahiptir. Kakule tohumları, içinde nişasta, reçine ve uçucu yağlar da bulundurur. Kakule tohumu öğütüldükten sonra, hoş aromasından dolayı özellikle baklagil yemeklerinin yapılışında ve balık yemeklerinin pişirilmesinde kullanılır. Bunların yanı sıra da muhallebiye, sütlü tatlıya, hoşafa ilave edilir. Birçok ünlü kafede çay demlenirken ve kahve yapılırken kullanılır. Ülkemize unlu mamullerin yapımında kullanılmasa da Finlandiya'da ve İsveç'te unlu mamullerin yapımında da kullanılır. Özellikle Hindistan'da Hintliler hoş tadı ve aromasından dolayı ağız kokusunu gidermek için sakız gibi çiğneyerek de kullanırlar. Ayrıca bazı ülkelerde parfüm yapımında da kullanıldığı söylenmektedir.
20.01.2024 00:42:30
Kakule Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|