Kakule Ağacı

Kakule Ağacı, Zencefilgiller familyasından olan iri yapraklı, yıl boyunca yeşil kalabilen ve anavatanı Hindistan olan kakule ağacı, genellikle tropikal iklimlerde yetişir ve tohumları daha çok yemeklerde kullanılır. Tohumları yemeklere lezzet verdiği için birçok içeceğin ve ürünün yapımında kullanılan kakule ağacı tohumu baharat olarak da oldukça sık tercih edilir.

Kakule ağacı nasıl yetiştirilir?


Tohumlarının baş ağrısına iyi gelmesi, iştah problemi yaşayan kişilerde iştah açması, sindirimi kolaylaştırması, ağız kokusunu gidermesi, mide ağrılarını azaltıp şişkinliğe iyi gelmesi ve astım ve bronşit gibi hastalıkları tedavi edebilme özelliğine sahip olmasından dolayı yetiştiriciliği oldukça rağbet gören kakule ağacı uygun koşullar sağlandığında kolaylıkla yetiştirilebilir.

Sıcaklık, kakule ağacı yetiştirilmesi için en uygun olan sıcaklık derecesi 22 derecedir. Kakule ağacından yeterli miktarda verim alabilmek için nemli toprakta, ılık ve güneş ışığının fitre elendiği ortamlarda yetiştirilmesi gerekir. Soğuk ortamlara oldukça dayanıksız olan kakule ağacı ılık ortamlarda bir büyük bir kabın içerisinde ya da konteynerda yetiştirilmeye uyum sağlayabilecek olan bir ağaçtır. Bu ağaca doğru gübreleme yapıldığı takdirde büyüme desteklenir ve verim artar.

Toprak, bu ağacın yetiştirilebilmesi için toprağının oldukça zengin olması gerekir. PH değeri 6,1-6,6 olan killi topraklarda daha iyi büyüyen kakule ağacından daha iyi sonuç alabilmek için toprak belirli aralıklarla gübrelenmeli ya da toprak fosfor ve potasyum açısından ıslah edilmelidir.

Tohumların ekimi, mercimeğe benzeyen ve oldukça keskin bir kokuya sahip olan tohumlar daha fazla güneş alan yerlere ve toprağın neredeyse yüzey kısmına ekilmelidir. Tohumlar ekildikten sonra eğer uygun sıcaklıkta muhafaza edildi ise genellikle 15 gün sonra çimlenme başlar. Ancak gerekli olan koşulların sağlanmadığı durumlarda tohumlar fazla dayanmaz ve çürür. Bu nedenle bu ağaç yetiştirilmek isteniyorsa doğru koşulların sağlanması çimlenme ihtimalini yükseltir.

Hasat zamanı, iyi bir verim alabilmek için oldukça dikkatli bir şekilde yetiştirilmesi gereken kakule ağacının hasat zamanı tohumların ekilmesinden 3 yıl sonra yapılır. Ağaç ilkbahar mevsiminden yaz mevsimine kadar sarı renkli küçük çiçekler açtıktan sonra zamanla kapsül biçiminde 1-2 cm uzunluğunda koyu kırmızı ve kahverengimsi kabuklu meyvelere dönüşür ve bu meyveler olgunlaşmaya başlar. Olgunlaşmaya başlayan meyvelerin rengi yeşile dönmeye başladıktan sonra toplanabilir. Kapsüllerin içerisinde 5-7 adet tohum bulunur. Oldukça hoş kokuya sahip olan bu tohumlar, toplandıktan sonra tohumların kullanılmaya hazır duruma getirebilmesi için güneşte yaklaşık bir hafta boyunca kurutulması gerekir. Kurutma işlemi yapılırken tohumların sürekli olarak arkası ve önü çevrilmelidir. Kurutulan kakule ağacı tohumları öğütülmüş olarak bir bardak kaynatılmış suyun içerisine bir tatlı kaşığı atılıp 10 dakika dinlendirildikten sonra çay olarak tüketilebilir.

Kakule ağacının tohumları %4 oranında uçucu yağ, limonen, sineol, terpinilasetat, pinen ve sabinen adı verilen maddeleri içerir. Ağacın tohumları oldukça güzel korkmaları sebebiyle öğütülmeden sade olarak veya öğütülerek toz haline getirilip bazı yemeklerde, ekmek, bisküvi, kurabiye, turşu ve bazı içkilere katılır ve yakın doğu ülkelerinde kahve olarak da tüketilir. Son günlerde birçok faydası nedeniyle ülkemizde de oldukça sık kullanım ağına sahip olan kakule ağacının tohumları parfüm endüstrisinde de kullanılmaktadır.
21.01.2024 06:31:00
Kakule Ağacı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kakule Ağacı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kakule Ağacı"
çok güzel bir proje türkiyede yarışırsa daha güzeк olur
ahmet efe . 04.04.2020 17:05:08

Çekirdek Kakule

Çekirdek kakule, Zencefilgillerden olan kakule Batı ve Güney Hindistan Güneydoğu Asyanın sıcak bölgelerinde yetişme olanağı bulan, iri yapraklı, 4-5 m boyund...
Devamını Oku

Kakule Tozu

Kakule tozu, Batı ve güney Hindistan'ın, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişen zencefilgiller cinslerini kaplayan hoş kokulu bir bitkidir. Büyük yapr...
Devamını Oku

Kakule Çayı

Kakule çayı, genellikle güney Hindistan'da yetişen kakule, 40 santim boylarına kadar ulaşabilen bir bitkidir. Bitkinin içerisinde yer alan uçucu yağlar ...
Devamını Oku

Kakule Yağı

Kakule yağı, yabani olarak bataklık alanlarda yetişen kakule, zencefilgiller familyasına aittir. Ana yurdu tam olarak bilinmese de Hindistan da ve Asya ...
Devamını Oku

Kakule Kahve

Kakule kahve, Yoğun tempolu bir gün sonrası şöyle ayaklarımız uzatıp bir kenara çekilip yorgunluğumu gideren ve kokusuyla rahatlatan kahveye kim yok diyebili...
Devamını Oku

Kakule Çiçeği

Kakule Çiçeği, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölümlerinde Batı ve Güney Hindistan'da yetişen, zencefilgiller ailesinden gelen 4-5 metre boyunda olan büyük yaprakl...
Devamını Oku

Kakule Çekirdeği

Kakule çekirdeği, eski zamanlarda olduğu gibi günümüzde de yaygın şekilde kullanılan bitkilerden biridir. Bu çekirdek, genellikle insanlarda tadından dolayı,...
Devamını Oku

Kakule Baharat

Kakule baharatı dünya üzerinde belli başlı yerlerde yetiştirildiği, yani her bölgede yetişmediğinden dolayı çok özel bir bitki çeşididir. Hindistan ve ç...
Devamını Oku

Kakule

Kakule; dünya üzerinde belirli yerlerde yetiştirilen ve zor bulunan bir bitkidir. Hindistan civarında yetişmektedir. Yetiştirme oranı oldukça az olduğundan f...
Devamını Oku

Kakule Nasıl Kullanılır

Kakule nasıl kullanılır, Doğa birbirinden güzel, şifa dağıtan, her biri farklı bir amaca hizmet eden bitkileri bize sunmakta oldukça cömert. Kiminin kokusu k...
Devamını Oku

Toz Kakule

Toz kakule; Kakule zencefilgiller ailesinden Etettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır. Kakule batı ve güney Hindistan, güneydoğu Asya'...
Devamını Oku

Kakule Tohumu

Kakule Tohumu, kakule denilen bir bitkinin adı üstünde tohumlarına verilen isimdir. Kakule zencefilgiller ailesinden gelmektedir. Kakule bitkisinin anavatanı...
Devamını Oku

Kakule Bitkisi

Kakule Bitkisi, özellikle güney Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişen zencefilgiller ailesinden hoş kokulu tohumları mutfakta ve tıp alanında kulla...
Devamını Oku

Kakule Kurabiyesi

Kakule kurabiyesi, ilk bakışta göze hitap eden, ardından ağızda dağılan enfes bir kurabiye çeşididir. Kurabiye çocukların favori lezzetleri arasındadır....
Devamını Oku

Kakule Tarçın

Kakule tarçın, ikilisini muhallebilerin ize, komposto ve hoşaflarınıza katabilir ve muhteşem faydalarından yararlanabilirsiniz. Kış mevsimleri geldiğinde ene...
Devamını Oku

Kakule Faydaları

Kakule faydaları, zencefiller familyasına ait olan kakule; Amomun ve Elettaria cinsi bitkilerin genel adı olup, Hindistan civarlarında bulunmaktadır. Çok yıl...
Devamını Oku

Kakule Meyvesi

Kakule Meyvesi, Hindistan ve Orta Doğu Asya ülkelerinde yetiştirilen ve alternatif tıp ve mutfak alanlarında kullanılan hoş kokulu bir bitkidir. Kakule meyve...
Devamını Oku

Kakule Otu

Kakule otu, zencefilgiller ailesinden gelen amomum ve elettaria cinslerini içine alan bitki grubuna verilen genel addır. Arapça ve Farsçada "Hêl" olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kakule Ağacı
Çekirdek Kakule
Kakule Tozu
Kakule Çayı
Kakule Yağı
Son Forum Konuları
Kakule Yeşil Kabukları İle Kaynatılıyor Mu?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024