Kakule Nasıl Kullanılır

Kakule nasıl kullanılır, Doğa birbirinden güzel, şifa dağıtan, her biri farklı bir amaca hizmet eden bitkileri bize sunmakta oldukça cömert. Kiminin kokusu kiminin tadı kiminin şifası kiminin enfes görselliği saymakla bitmez ve bu liste uzar gider. Bazılarımız şifa ararken itiraf edelim doktordan önce aktarlara koşarız. İçeri girdiğimizde birbirine karışmış bitki kokuları bizi cezbeder, her derde mutlaka bir bitki sorsak bulabiliriz diye düşünüyorum.
Doğanın eczanesine benzetilen bu yerlerde sizlere mucize bitkilerden kakuleyi tanıtmak isterim.

Kakule, zencefilgiller ailesinden gelen anavatanı Batı ve Güney Hindistan ile Güneydoğu Asya'nın tropik bölgeleri olan özellikle Güney Hindistan'ın bataklık ormanlarında yabani olarak yetişen 4-5 m boyunda, büyük yapraklı çok yıllık bir bitki türüdür. Kakulenin meyveleri 1-2 cm uzunlukta, sarımsı yeşil ve kirli beyazımsı renge sahiptir. Kakulenin tohumları mercimek şeklinde ve büyüklüğünde, kırmızımsı esmer renktedir. Keskin ve güzel bir kokuya sahiptir. Kakule ismini yetiştiği yerden alır Seyhan kakulesi gibi. En kalitelisi Malabar Kakulesidir.

Kakule meyvelerinin kurutulup, ayrılmasıyla elde edilen tohumları, yemeklere, özellikle de baklagillere ve balığa, tavuğa katılarak kullanılabilir. Sadece yemek mi sütlü tatlılar, hoşaflarda da zevkle kullanabilirsiniz ya da özellikle Suudi Arabistan gibi ülkelerde çay ve kahve gibi sıcak içeceklerde aroma verici olarak kullanabilirsiniz.
Kakuleyi Hintliler gibi hoş aroması ve kokusundan dolayı her yemekte baharat olarak kullanabilir ya da İsveçliler gibi unlu mamullere katabilirsin.
“Cardamom Tea” olarak bilinen bergamotu andıran özel ve farklı kokusu ile aroma veren kakule çayları vardır. Ayrıca demlenmiş kakule çayına esmer şeker veya bal karıştırarak içerseniz, iştahsızlık probleminizi çözmüş olursunuz. Kakule çayı demlenir 5- 10 dk ve süzülerek içilir kaynatılmaz. Kakuleyi aktarınızdan öğütülmüş şeklinde almayın aroması azalacağı için tohum şeklinde istemenizde fayda var. Bu yüzden kabuklu kakule alın. Reçel yaparken de kakule kullanabilirsiniz. Kakuleyi reçele atmadan ezin ve içine atın soğuduktan sonra kakule kabuklarını alabilirsiniz. Pilav yaparken kullanmanızı da tavsiye ederim hep pilavlarınız tek tek hem de güzel bir kokuya sahip oluyor. Baharatlı kekler ve kurabiyeler ise atlanamaz. Yani her ülkede farklı amaçlarla kullanılan kakuleyi mutfağınızda hem güzel bir tat hem de şifası için bulundurabilirsiniz.

Kakule Nasıl Kullanılır?

  • Kakule tohumlarını çiğnerseniz kötü nefes kokusunu giderir ve nefesi tazeler
  • Ağızdaki sigara ve alkol kokusunu yok eder.
  • Dizanteriyi tedavi eder
  • Baş ağrılarına iyi gelir
  • Hoş aroması sebebiyle yemeklerde baharat olarak kullanılır
  • Kakule kanser hücreleriyle savaşarak, sağlıklı hücre sayısının artmasını sağlar.
  • Karaciğeri korur
  • Doğal bir diüretiktir (İdrar söktürücü)
  • Yorgunluğa ve halsizliğe iyi gelir.
  • Mide gazına alır.
  • Mideyi çalıştırır, hazmı kolaylaştırır, gaz söktürür
  • Bronşite faydalıdır
  • Kakuleleyi toz haline getirilip burnunuza çekerseniz kakule nezleyi keser
  • Akciğerler için antiseptik özelliği vardır
  • Zihni açar ve güçlendirir, zihin yorgunluğuna iyi gelir.
  • Cinsel gücü arttırıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
21.01.2024 03:51:00
Kakule Nasıl Kullanılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kakule Nasıl Kullanılır Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kakule Nasıl Kullanılır"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kakule Ağacı

Kakule Ağacı, Zencefilgiller familyasından olan iri yapraklı, yıl boyunca yeşil kalabilen ve anavatanı Hindistan olan kakule ağacı, genellikle tropikal iklim...
Devamını Oku

Çekirdek Kakule

Çekirdek kakule, Zencefilgillerden olan kakule Batı ve Güney Hindistan Güneydoğu Asyanın sıcak bölgelerinde yetişme olanağı bulan, iri yapraklı, 4-5 m boyund...
Devamını Oku

Kakule Tozu

Kakule tozu, Batı ve güney Hindistan'ın, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişen zencefilgiller cinslerini kaplayan hoş kokulu bir bitkidir. Büyük yapr...
Devamını Oku

Kakule Çayı

Kakule çayı, genellikle güney Hindistan'da yetişen kakule, 40 santim boylarına kadar ulaşabilen bir bitkidir. Bitkinin içerisinde yer alan uçucu yağlar ...
Devamını Oku

Kakule Yağı

Kakule yağı, yabani olarak bataklık alanlarda yetişen kakule, zencefilgiller familyasına aittir. Ana yurdu tam olarak bilinmese de Hindistan da ve Asya ...
Devamını Oku

Kakule Kahve

Kakule kahve, Yoğun tempolu bir gün sonrası şöyle ayaklarımız uzatıp bir kenara çekilip yorgunluğumu gideren ve kokusuyla rahatlatan kahveye kim yok diyebili...
Devamını Oku

Kakule Çiçeği

Kakule Çiçeği, Güneydoğu Asya'nın sıcak bölümlerinde Batı ve Güney Hindistan'da yetişen, zencefilgiller ailesinden gelen 4-5 metre boyunda olan büyük yaprakl...
Devamını Oku

Kakule Çekirdeği

Kakule çekirdeği, eski zamanlarda olduğu gibi günümüzde de yaygın şekilde kullanılan bitkilerden biridir. Bu çekirdek, genellikle insanlarda tadından dolayı,...
Devamını Oku

Kakule Baharat

Kakule baharatı dünya üzerinde belli başlı yerlerde yetiştirildiği, yani her bölgede yetişmediğinden dolayı çok özel bir bitki çeşididir. Hindistan ve ç...
Devamını Oku

Kakule

Kakule; dünya üzerinde belirli yerlerde yetiştirilen ve zor bulunan bir bitkidir. Hindistan civarında yetişmektedir. Yetiştirme oranı oldukça az olduğundan f...
Devamını Oku

Toz Kakule

Toz kakule; Kakule zencefilgiller ailesinden Etettaria ve Amomum cinslerini kapsayan bitkilerin genel adıdır. Kakule batı ve güney Hindistan, güneydoğu Asya'...
Devamını Oku

Kakule Tohumu

Kakule Tohumu, kakule denilen bir bitkinin adı üstünde tohumlarına verilen isimdir. Kakule zencefilgiller ailesinden gelmektedir. Kakule bitkisinin anavatanı...
Devamını Oku

Kakule Bitkisi

Kakule Bitkisi, özellikle güney Hindistan ve Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişen zencefilgiller ailesinden hoş kokulu tohumları mutfakta ve tıp alanında kulla...
Devamını Oku

Kakule Kurabiyesi

Kakule kurabiyesi, ilk bakışta göze hitap eden, ardından ağızda dağılan enfes bir kurabiye çeşididir. Kurabiye çocukların favori lezzetleri arasındadır....
Devamını Oku

Kakule Tarçın

Kakule tarçın, ikilisini muhallebilerin ize, komposto ve hoşaflarınıza katabilir ve muhteşem faydalarından yararlanabilirsiniz. Kış mevsimleri geldiğinde ene...
Devamını Oku

Kakule Faydaları

Kakule faydaları, zencefiller familyasına ait olan kakule; Amomun ve Elettaria cinsi bitkilerin genel adı olup, Hindistan civarlarında bulunmaktadır. Çok yıl...
Devamını Oku

Kakule Meyvesi

Kakule Meyvesi, Hindistan ve Orta Doğu Asya ülkelerinde yetiştirilen ve alternatif tıp ve mutfak alanlarında kullanılan hoş kokulu bir bitkidir. Kakule meyve...
Devamını Oku

Kakule Otu

Kakule otu, zencefilgiller ailesinden gelen amomum ve elettaria cinslerini içine alan bitki grubuna verilen genel addır. Arapça ve Farsçada "Hêl" olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kakule Ağacı
Çekirdek Kakule
Kakule Tozu
Kakule Çayı
Kakule Yağı
Son Forum Konuları
Kakule Yeşil Kabukları İle Kaynatılıyor Mu?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024